Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.
Jul
Svenskarnas favorithögtid är en efterlängtad fest av ljus som muntrar upp under midvintermörkret och den långa vintern. Julen är traditionellt en familjefest och en tid på året då hela släkten ofta samlas.
Allt till julen – de bästa tipsen, juldekorationer, mat- och pysselidéer
Älskar du julen och julens underbara stämning? Gillar du att byta dina hemfärger till varmt röda och naturgröna? Eller är glitter din grej? Nu för tiden är också roséguld, rosa nyanser och champagne populära färger inför julen. I Sverige är julbordet ofta traditionellt, men också internationella trender har hittat sin väg till det svenska matbordet. Om antalet valmöjligheter känns överväldigande, lönar det sig att ta en titt på vad man har gjort förr i tiden och fundera på vilka värden som är viktiga ännu idag för en själv.
Varför firar vi jul?
Jul har firats ända sedan vikingatiderna, men den julen vi känner igen har formats på 1800-talet. Redan på 1100-talet var midvinterfirandet i Norden en fest av ljus. I "Yuleblot" firades Tor och ekstockar brändes. Fastän det inte fanns en egentlig julgran då, firades högtiden med tända ljus i träd.
Julen är idag är en kristen högtid och den firas till äran av frälsarens födsel. I och med kristendomen förändrades det hedniska firandet så småningom till en religiös fest. Enligt forskare föddes Jesus troligen i mars sex år efter år noll, men prästerna ville att hans fest skulle hållas 25.12, och så har det varit sedan dess. Eftersom en ny dag här i Norden alltid började på kvällen, firas julen på kvällen 24.12. I andra europeiska länder samt USA är den egentliga festen fortfarande 25.12.
Juldagen
I Sverige är juldagen den 25 december en helgdag. Kom ihåg att många butiker och köpcentrum är stängda under denna dag, men å andra sidan räcker julmaten oftast länge efter julen.
Annandag jul
Den 26 december firas annandag jul, som också är en helgdag. Om mellandagarnas realisationer är viktiga för dig, lönar det sig att redan på annandagen vara redo för att handla.
Jultomten
Inspirationen till jultomten kommer troligen från Sankt Nikolaus, som levde på 300-talet i staden Myra i dagens Turkiet. Han blev känd på grund av sin givmilda natur och för att han gav sina presenter diskret. Idag tycker de flesta att jultomten bor i norra Finland eller Grönland. Finländare är övertygade om att Korvatunturi är tomtens hemort.
Julgranen
Julgranen är en tradition som började i Tyskland, där granen är ett väldigt vanligt trädslag. Julgranar ställdes på bord eller hängdes från taket. I Sverige kom julgranen till vardagsrummet på 1700-talet. I början prydde julgranar endast de rikaste hemmen; herrgårdar och prästgårdar, och spred sig till resten av hemmen först på 1900-talet.
Dekorering av julgranen började med kristna symboler - stjärnor, änglar och äpplen (från Edens trädgård) samt bollar. Ljusens heliga sken lyste upp julgranar och hela hemmet. Granens doft är en av julens viktigaste delar för många.
Julkalendern
Julkalendern är ett annat tyskt "påhitt". Man väntade ivrigt på julen och samtidigt blev bilder med religiöst innehåll bekanta för folket. Därifrån flyttade julkalendertraditionen till både Amerika och till resten av Europa. Nu för tiden innehåller julkalendrar ofta små överraskningar, från choklad till leksaker.
Ljusets tradition på julen
Ljus har tänts över hela världen både inne och ute sedan länge, men idag kopplas levande ljus starkt till julen. I början lades ljuset i fönstret, så att det lilla Jesus-barnet skulle hitta sin väg i mörkret då han vandrade från hus till hus.
Lucia
I speciellt Sverige och de svenskpråkiga områdena i Finland är Luciadagen den 13 december en viktig händelse. Med sin ljuskrans på huvudet och vita klänning kommer Luciaflickan med ljus samt ett löfte om en fredlig jul.
- You're currently reading page 1
- Sida 2
- Sida 3
- Sida 4
- Sida 5
- Sida Nästa