Halloween

Halloween

Halloweendekorationer

Årets läskigaste kalas hålls i slutet av oktober eller början av november. Här hittar du Halloween-dukning, dekorationer och festtillbehör med vilka du kan ordna ett härligt Halloween-kalas!

Vill du ordna en skrämmande eller kanske en kul fest? I USA är spökhus, där också vuxna blir skrämda, populära och så pass kusliga att vissa har en åldersgräns. Jämfört med USA arrangerar vi här i Norden ofta trendigare fester och vi satsar mer på design än läskighet.

Visste du förresten varifrån Halloween kommer? Ursprungligen firades högtiden i Irland, och då irlänningarna på 1800-talet i stora mängder flyttade till Amerika tog de också med sig denna tradition. Halloweenfester har blivit öerhört populära i USA, och det är också den andra största högtiden efter julen.

Ordet "Halloween" kommer från det fornengelska uttrycket "All Hallows' Eve" vilket betyder "alla helgons natt". Högtiden firades under den förkristna tiden som en keltisk skördfest, och hette då "Samhain". Samhain firades då sommartiden tog slut och vintertiden började, och samtidigt återvände de döda till de levandes värld för en natt. Människor tände brasor, så att andarna skulle kunna se under sin färd, och så att häxor inte skulle våga komma och skrämma dem. Unga pojkar och flickor klädde ut sig och gick från hus till hus och frågade efter lite presenter och mat.

Till Halloween hör också en tradition som barnen älskar, nämligen att klä ut sig. Barn kan klä ut sig till spöken och gå till grannarna för att fråga efter godis och bjuda på bus. Denna tradition ser vi svenskar i form av påskkärringar. Det är även roligt för vuxna att klä ut sig, och en utmärkt orsak till att fira på höstnatten.

Många tycker att det hör till Halloween att dekorera huset med kusliga pumpor, spindlar, spöken, skelett och ljus. Det viktigaste är att både barnen och vuxna har roligt. Halloween är ett utmärkt tillfälle för bagare att använda sin fantasi och göra både eccentriska och speciella bakverk!